Tag : %d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4

Ехо на дојки во ПЗУ “Асклепиос”

Здравјето е најскапоценото нешто што го поседуваме. За жал, многумина од нас го земаме истото здраво за готово и најчесто реагираме предоцна – кога ќе се разболиме. Превентивната грижа и прегледи се особено важни во денешното време во кое се соочуваме со загаден воздух, нездрава храна и вода и многу, многу стрес. Токму затоа канцерогените заболувања земаат сé поголем замав.

 

Притоа, еден од најопасните, најскриените и најчестите тумори е токму канцерот на дојка, и е малигно заболување кое предизвикува најголема стапка на смртност кај жените. Истиот во почетните стадиуми нема никакви симптоми, а најчесто се открива преку рутински преглед – сосема случајно. Затоа се од суштинска важност редовните прегледи (ехо и мамографија) и самопрегледи преку допир, кои секоја жена може да ги направи. Ако се открие тумор во најраниот стадиум, стапката на излекување изнесува 95%.

 

Ракот на дојка за жал не бира години. Пред дваесетина години најмногу заболувале жените над 50 или 60 годишна возраст. Денес има сé поголем број на припаднички на понежниот пол кои заболуваат на 30 или 40 години. Во тие години канцерогените промени се одвиваат особено рапидно и со поголем интензитет отколку кај повозрасните жени, па затоа е од исклучителна важност да се вршат редовни прегледи еднаш годишно.

 

Контролните самопрегледи (допирање на дојката за забележување на јазолчиња, испакнатини или други површински промени) може сама да ги врши секоја девојка над 20-тата година. Ехо прегледот е препорачлив за секоја жена над 30 години, а комбиниран преглед со ехо и мамографија се врши кај сите пациентки постари од 40 години.

 

 

Како да се подготвите за ехо прегледот на градите и што треба да знаете за него?

 

Прво, не ви е потребна никаква посебна подготовка. Самиот ехо преглед е безболен и безопасен, затоа што нема штетни рендгенски зрачења. Доктор специјалист го прави прегледот со ехо сонда, а истата работи со ултразвучни бранови. Прегледот се врши така што се соблекувате до половина, докторот го мачка местото за преглед со гел и со сондата поминува преку него.

 

Со ехото (ултразвук) се анализираат кожата, масното ткиво, поткожните делови на дојките, млечните жлезди, евентуални јазолчиња или цисти во градите. Доколку бидат воочени сомнителни промени, се зема примерок со цитолошко пунктирање  и материјалот се праќа на цитолошка анализа. Исто така, со прегледот се проверуваат и лимфните јазли под пазувите.

 

Значи, со помош на ехо прегледот можат да се воочат следниве промени:

  • Цисти во градите се балончиња кои во повеќето случаи се исполнети со бистра течност. Големината им варира од неколку милиметри до неколку сантиметри, а се јавуваат како последица на хормонски промени. Можат да исчезнат како што и настанале, спонтано. Ако не ги снема, се вадат безболно со помош на игла.

 

  • Фиброаденоми се бенигни тумори. Какартеристични се за помладите жени. Најчесто имаат дијаметар од 1,5 сантиметри и за нив не е потребна никаква хируршка интервенција , туку само редовно следење.

 

  • Третите и најфатални се малигните тумори. Токму тие се одговорни за канцерот на дојка и огромната смртност помеѓу женската популација. Во повеќето случаеви се откриваат преку ехо, но некои умеат да бидат и скриени, па така, ако се јави и најмал сомнеж за постоење на малиген тумор, мора веднаш да се направи и мамографија.

 

Драги дами, тимот на Купи на Попуст е неуморно посветен на вашето здравје. Ние сакаме да бидете во секое време здрави, мирни, безгрижни и спокојни. Токму затоа овојпат ви нудиме ехо преглед на дојки заедно со скрининг на лимфни јазли во ПЗУ “Асклепиос”, за само 500 денари!

 

Во цената е вклучен ЕХО преглед на дојка, скрининг на реионални лимфни јазли и извештај и дијагноза. Прегледите ги извршува Д-р Лидија Ристовска – специјалист по интерна медицина и субспецијализант по кардиологија.

 

 

Не пропуштајте ја оваа можност да се прегледате по симболична цена ПЗУ “Асклепиос”. Купонот ве очекува тука. Имајте на ум дека токму ехото на дојка е преглед кој на голем број жени им го има спасено животот. Не дозволувајте си да бидете дел од црната статистика. Бидете претпазливи, внимателни и грижете се превентивно за вашето здравје и физичка благосостојба!

 

Доколку пак сакате да проследите некоја друга зделка поврзана со вашето здравје, повелете на следниот линк, каде ве очекуваат стоматолошки прегледи, алерго прегледи, крвна слика, кардиолошки преглед, ехо на абдомен, ехо на штитна жлезда и други. Сите здравствени зделки можете да ги проследите на следниот линк.  

 

Останете ни здрави, весели и во одлично расположение како и досега. До читање! 🙂

Со здраво срце до долг и среќен живот

Без него не може да се замисли ниедна љубовна песна или роман. Со векови е инспирација за многубројни уметници, поети и автори, кои во своите дела ја величаат љубовта. За Аристотел извор на интелигенцијата и мудроста, а за Платон место каде што почива страста. Кога тоа не би постоело, не би можеле ниту да живееме, ниту да сакаме. Да, тоа е нашето срце!

 

 

Честопати го земаме здраво за готово, и речиси го забораваме, затоа што сме преоптоварени со секојдневните грижи, работни обврски и стресно секојдневие. Помислуваме на него дури кога ќе се соочиме со некој голем стрес или траума, како развод или раскинување (оттаму изразот “скршено срце”), смртен случај или отказ. Тогаш срцето, нашиот најверен пријател, реагира со болка во градите која некогаш умее да биде и со фатален исход. Размислете, кога последен пат сте застанале за миг да го ослушнете ритамот на вашето срце?

 

Овој фасцинантен орган, не поголем од стисната тупаница, е најважниот мускул во нашето тело – започнува со работа веќе од 4-тата недела по зачнувањето и секојдневно вредно работи, сé до нашата смрт. Го снабдува со крв целиот организам, а со рамномерното истиснување на крвта од своите шуплини, овозможува правилен проток на кислород низ телото.

 

Знаете ли дека секој ден срцето генерира доволно енергија со која би можел да се извози камион 32 километри? Кога ќе се собере таа бројка во еден просечен животен век, се добива пат до Месечината и назад.

 

Воедно, фасцинантен е податокот дека едно просечно срце чука 72 пати во минута, 100 000 пати дневно. Тоа е 3 600 000 отчукувања годишно, и 2,5 милијарди отчукувања во текот на животот. Познавате ли можеби повреден работник од него? Секако дека не!

 

Како правилно да го чувате срцето? Едно од најдобрите превентивни решенија е смеењето и позитивната енергија. Само 15 минути смеење дневно ќе направат чуда за вашето срце, затоа што дејствуваат исто како и половина час аеробик.

 

Исто така, медитеранската исхрана богата со маслиново масло и редовното вежбање се мошне делотворни за благосостојбата и нормалната функција на срцевиот мускул.

 

Стресот е препорачливо да се избегне, а долколку тоа не можете да го сторите, вежбајте техники за контролирање на стресот. Најстресен ден за вашето срце е понеделник – затоа што голем број од луѓето тогаш се депресивни и стресни поради почетокот на новата работна недела. Токму затоа понеделниците бележат 20% повеќе инфаркти за разлика од другите денови во неделата.

 

Исто така, научниците од Харвард потврдија дека утринските часови носат за 40% зголемен ризик од инфаркти, пред сé поради наглото станување и брзање на работа, а тогаш се лачи и најголемо ниво на стресни хормони. Како што веќе и самите можевте да  заклучите, “најцрн” ден за вашето срце е понеделник наутро. Затоа, без брзање и без нервози, сé ќе биде во ред! 🙂

 

Превентивните професионални совети и анализи можат да бидат од непроценлива помош. Доколку реагирате само кога ќе почувствувате остра или тапа болка во градите, може да биде предоцна. Затоа се од клучна важност навремените прегледи, со кои на вистински начин ќе му се оддолжите на срцето за целата негова посветеност и макотрпна работа.

 

Токму затоа Купи на Попуст, заедно со специјалистичката ординација “Cor Medico” ви нуди единствена можност да направите детален преглед на вашето срце. Професионалците од “Cor Medico” ќе ви дадат низа превентивни корисни совети, а нивниот специјалистички преглед вклучува ЕКГ, анамнеза, физикален преглед, иницијална терапија, мерење на крвен притисок, холестерол и шеќер во крвта, како и триглицериди. По испитувањата добивате детален извештај од лекар специјалист-субспецијалист, како и упатства за понатамошна дијагностика и лекување. Но, она што навистина го издвојува овој преглед од останатите е што “Cor Medico” прават и проценка на 10 годишен ризик на срцеви заболувања! Ова е од непроценлива важност за сите оние кои сакаат да имаат долг и здрав живот. За зделката клик тука! 

 

Купи на Попуст се грижи за вашето севкупно здравје, па затоа освен оваа, ви подготвивме и низа други корисни зделки кои ќе ви помогнат да бидете во одлична здравствена состојба. Комплетни скрининзи на целото тело, акупунктура, испитување на тироида, дентални, кардиолошки, гинеколошки, интернистички прегледи и многу други, кои можете да ги проследите на следниов линк

 

Не дозволувајте им на болестите и стресот да ви го одземат највредното што го поседувате – вашето здравје! Затоа, оваа есен инвестирајте во медицинските зделки на Купи на Попуст. И не заборавајте – грижете се за вашето срце како што и тоа се грижи за вас! <3