Со здраво срце до долг и среќен живот

Без него не може да се замисли ниедна љубовна песна или роман. Со векови е инспирација за многубројни уметници, поети и автори, кои во своите дела ја величаат љубовта. За Аристотел извор на интелигенцијата и мудроста, а за Платон место каде што почива страста. Кога тоа не би постоело, не би можеле ниту да живееме, ниту да сакаме. Да, тоа е нашето срце!

 

 

Честопати го земаме здраво за готово, и речиси го забораваме, затоа што сме преоптоварени со секојдневните грижи, работни обврски и стресно секојдневие. Помислуваме на него дури кога ќе се соочиме со некој голем стрес или траума, како развод или раскинување (оттаму изразот “скршено срце”), смртен случај или отказ. Тогаш срцето, нашиот најверен пријател, реагира со болка во градите која некогаш умее да биде и со фатален исход. Размислете, кога последен пат сте застанале за миг да го ослушнете ритамот на вашето срце?

 

Овој фасцинантен орган, не поголем од стисната тупаница, е најважниот мускул во нашето тело – започнува со работа веќе од 4-тата недела по зачнувањето и секојдневно вредно работи, сé до нашата смрт. Го снабдува со крв целиот организам, а со рамномерното истиснување на крвта од своите шуплини, овозможува правилен проток на кислород низ телото.

 

Знаете ли дека секој ден срцето генерира доволно енергија со која би можел да се извози камион 32 километри? Кога ќе се собере таа бројка во еден просечен животен век, се добива пат до Месечината и назад.

 

Воедно, фасцинантен е податокот дека едно просечно срце чука 72 пати во минута, 100 000 пати дневно. Тоа е 3 600 000 отчукувања годишно, и 2,5 милијарди отчукувања во текот на животот. Познавате ли можеби повреден работник од него? Секако дека не!

 

Како правилно да го чувате срцето? Едно од најдобрите превентивни решенија е смеењето и позитивната енергија. Само 15 минути смеење дневно ќе направат чуда за вашето срце, затоа што дејствуваат исто како и половина час аеробик.

 

Исто така, медитеранската исхрана богата со маслиново масло и редовното вежбање се мошне делотворни за благосостојбата и нормалната функција на срцевиот мускул.

 

Стресот е препорачливо да се избегне, а долколку тоа не можете да го сторите, вежбајте техники за контролирање на стресот. Најстресен ден за вашето срце е понеделник – затоа што голем број од луѓето тогаш се депресивни и стресни поради почетокот на новата работна недела. Токму затоа понеделниците бележат 20% повеќе инфаркти за разлика од другите денови во неделата.

 

Исто така, научниците од Харвард потврдија дека утринските часови носат за 40% зголемен ризик од инфаркти, пред сé поради наглото станување и брзање на работа, а тогаш се лачи и најголемо ниво на стресни хормони. Како што веќе и самите можевте да  заклучите, “најцрн” ден за вашето срце е понеделник наутро. Затоа, без брзање и без нервози, сé ќе биде во ред! 🙂

 

Превентивните професионални совети и анализи можат да бидат од непроценлива помош. Доколку реагирате само кога ќе почувствувате остра или тапа болка во градите, може да биде предоцна. Затоа се од клучна важност навремените прегледи, со кои на вистински начин ќе му се оддолжите на срцето за целата негова посветеност и макотрпна работа.

 

Токму затоа Купи на Попуст, заедно со специјалистичката ординација “Cor Medico” ви нуди единствена можност да направите детален преглед на вашето срце. Професионалците од “Cor Medico” ќе ви дадат низа превентивни корисни совети, а нивниот специјалистички преглед вклучува ЕКГ, анамнеза, физикален преглед, иницијална терапија, мерење на крвен притисок, холестерол и шеќер во крвта, како и триглицериди. По испитувањата добивате детален извештај од лекар специјалист-субспецијалист, како и упатства за понатамошна дијагностика и лекување. Но, она што навистина го издвојува овој преглед од останатите е што “Cor Medico” прават и проценка на 10 годишен ризик на срцеви заболувања! Ова е од непроценлива важност за сите оние кои сакаат да имаат долг и здрав живот. За зделката клик тука! 

 

Купи на Попуст се грижи за вашето севкупно здравје, па затоа освен оваа, ви подготвивме и низа други корисни зделки кои ќе ви помогнат да бидете во одлична здравствена состојба. Комплетни скрининзи на целото тело, акупунктура, испитување на тироида, дентални, кардиолошки, гинеколошки, интернистички прегледи и многу други, кои можете да ги проследите на следниов линк

 

Не дозволувајте им на болестите и стресот да ви го одземат највредното што го поседувате – вашето здравје! Затоа, оваа есен инвестирајте во медицинските зделки на Купи на Попуст. И не заборавајте – грижете се за вашето срце како што и тоа се грижи за вас! <3

 

 

Leave a Reply